Mañana jest miejscem, które wybieramy na specjalne okazje. Dzieło Przemka Błaszczyka – śląskiego kulinarnego arcymistrza, o którym wieści i opowiadania krążą od zarania dziejów. Jego dziecko – bistro na Wolności w Chorzowie – zrzesza tłumy nieprzerwanie od lat. Karmi i cieszy młodszych oraz starszych, i na szczęście nie zapowiada się, by wkrótce miało się to skończyć.

W Mańanie czeka na Was karta stała oraz zmienna. Stałą możecie odnaleźć na ich facebook’u, z podziałem na śniadania 9:00 – 12:00 / lunche 12:00 – 17:00 / kolacje 17:00 – 21:00 / niedziele i święta 12:00 – 20:00. Co więcej, w lokalu, na czarnej tablicy kredowej, zawsze znajdziecie kilka dodatkowych, ciekawych pozycji.

Nie chcieliśmy pisać o przystawce ale ten chleb był
tak świeży, miękki, pyszny i ciepły, że musimy ❤ 

I w Mañana Bistro jest tak, że nawet najbardziej wybredny przybysz odnajdzie coś dla siebie – są makarony, mięsa, ryby, zupy, risotto, desery i co tylko jeszcze dusza zapragnie. I żeby było jeszcze milej to w tygodniu w godzinach 12:00 – 17:00 złapiecie lunche w cenie 20 / 25 / 30 zł.

My zaczęliśmy od marynowanego w burakach halibuta z lodami chrzanowymi i pumperniklem ( 27 zł / karta zmienna). I o ile ONA nie była na początku do końca przekonana do ryby, to później nie chciała oddać talerza. Niesamowicie aksamitny halibut, z lekkim posmakiem buraków, pięknie zabarwiony na burgundowy kolor. Do tego lody chrzanowe o perfekcyjnej konsystencji i smaku, który idealnie komponował się rybą. Wisienką na torcie był jeszcze pumpernikiel w dość nietypowym podaniu. Prawdziwe dzieło sztuki. To jedno z tych dań, które pozostaje w twej pamięci na dłużej. 

Makaron Soba z krewetkami, sosem sojowym, imbirem, chilli, kombu*, uszakiem bzowym*, groszkiem, kolendrą, kiełkami fasoli mung i orzeszkami ziemnymi (29 zł) – czyli kolejne danie, które dobiło do stołu. Ogromny plus za krewetki i azjatycką nutę. Całość jedynie delikatnie zbyt słona, przez nadmiar sosu sojowego. Niemniej jednak smacznie, znów bardzo smacznie.

*kombu – wodorosty
*uszak bzowy – grzyb

Konfitowane udo kaczki, czerwona kapusta gotowana w soku ananasowym, emulsja z czerwonej kapusty i wina, kluski parmezanowe, sos karmelowy z rodzynkami (45 zł).

I to właśnie przy tym daniu odkryliśmy swoją nową miłość – parmezanowe kluski! Tak dobre, że aż uzależniające i znikające z talerza z prędkością światła. Do tego delikatna kaczka i czerwona kapusta z ciekawym posmakiem, który zostawał z tobą na dłużej. Kapucha idealnie zgrywała się z kluskami parmezanowymi. Całość syta, smaczna, taka jaka powinna być. 

I na koniec desery – i to jeszcze jakie!

Rabarbar z koglem-moglem na winie rabarbarowym z tłoczni Maurera, lody z kwaśnej śmietany, beza rabarbarowa (17 zł) – czyli coś w czym ON zakochał się po uszy. Idealne zgranie słodkiego z kwaśnym. Zabawa smakami i kompozycją. Gęsty i aksamitny kogel mogel. A do tego jeszcze lody z kwaśnej śmietany, które były prawdziwą magią. Prawdziwe, deserowe arcydzieło.

I na koniec beza – beza o której słyszeli już chyba wszyscy na Śląsku!

Kakaowa beza Pavlovej, mus mascarpone, porzeczki w syropie, malina liofilizowana*, konfitowany fenkuł (17 zł) – czyli deser dla którego zawsze wrócimy do Mañany. Wilgotna i namiętnie ciągnąca w środku, idealnie chrupka z zewnątrz. Do tego mus i owoce, które tak perfekcyjnie łączą się z bezą. Jesz i nie możesz przestać… A potem masz ochotę zamówić jeszcze raz i jeszcze raz. Kochani, tak smakuje niebo. 

*malina liofilizowana – konserwowana metodą liofilizacji, czyli
suszenia po zamrożeniu z zastosowaniem obniżonego ciśnienia.

Na tym kończymy ten post. Mañana jest jednym z najlepszych miejsc na Śląsku, z tym nie można dyskutować. Genialne połączenia smaków, zabawa prostymi daniami w nowej odsłonie, składniki z najwyższej półki, dbałość o szczegóły i piękne podanie daje nam coś, czego nie da się przebić. Dochodzi do tego jeszcze profesjonalna obsługa i proste wnętrze, które osobiście lubimy. Jeśli jeszcze tam nie jedliście to łapcie za telefon (serio dzwońcie bo z miejscami bez rezerwacji krucho ;>), ponieważ Mañana to obowiązkowy punkt na gastronomicznej mapie Silesii. Uwielbiamy.

Facebook / Instagram / Strona internetowa

Mañana Bistro & Wine Bar
Wolności 15, Chorzów

Tags:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *